top of page
Rakennusklusteri

Pohjois-Ruotsin ja Pohjois-Norjan mahdollisuudet no4 2024



Pohjois-Ruotsin teolliset investoinnit


Tässä loistava mahdollisuus saada informaatiota fossiilivapaan teollisuuden rakentamisprojekteihin!


Olet lämpimästi tervetullut osallistumaan BusinessOulun ja SSAB:n järjestämään infotilaisuuteen, jossa SSAB:n asiantuntijat kertovat Ruotsin Luulajaan rakennettavan ensimmäisen fossiilivapaan terästehtaan liiketoimintamahdollisuuksista. Info on yleiskatsaus merkittävästä hankkeesta.


OHJELMA 28.8. klo 8.30-10.30 Technopolis Auditorio, Elektroniikkatie 3, Oulu


8.30 – 9.00 Aamupala & verkostoitumista


9.00 – 9.05 Tervetuloa, Heini Malm, BusinessOulu


9.05 – 10.00 SSAB:n Luulajan fossiilivapaan terästehtaan liiketoimintamahdollisuudet yrityksille


10.00 – 10.15 Indalgo Oy: Yrityskokemuksia kansainvälisestä yhteistyöstä


10.15 - 10.30 Kysymyksiä ja vastauksia


10.30 Tilaisuus päättyy


Huom! Tilaisuuteen on jo ilmoittautunut 80 henkilöä japaikat täyttyivät, mutta voitte ilmoittautua jonoon tämän linkin kautta: https://www.lyyti.in/Aamupalatilaisuus_SSAB__Case_Luulajan_mahdollisuudet_7213


Tilaisuus järjestetään suomenkielisenä ja vain paikan päällä; ei hybriditilaisuus.


Rakentaminen, Luulaja


->Luulajan uusi teollisuusalue rakennetaan asuntoalue Hertsön läheisyyteen. Hertsön asukasmäärä tänään on noin 7000 henkilöä ja nyt suunnitellaan 2000 uuden asunnon rakentamista. Jos etsit yrityksesi etabloitumiselle parasta mahdollista paikkaa Pohjois-Ruotsissa niin suosittelen etabloitumista Luulajaan.


SSAB:n uusi fossiilivapaa tehdas tulee kivenheiton päähän Hertsön asuntoalueesta ja H2Green Steel fossiilivapaan terästehtaan rakentaminen Bodenissa jatkuu noin 30 km Luulajasta. Ruoppaus Luulajan uudelle syväsatamalle, kahden kivenheiton päässä Hertsön asuntoalueesta, on jo käynnissä.


->Luulajan uusi satamaprojekti sisältää ruoppauksen, jossa sataman syvyyttä lisätään 5 metriä 15,2 metriin joka tarkoittaa 21 miljoonan kuutiometrin massojen ruoppausta. Uusi 1058 metriä pitkä laituri rakennetaan, 50 metriä korkea katollinen terminaali joka helpottaa työtä sääolosuhteista riippumatta sekä uusi rautatie 750 metriä pitkille malmijunille. Luulajan satamaliikenteen ennuste 2029 on yli 2000 laivaa vuodessa. Tällä hetkellä liikenne on 600 laivaa vuodessa. Projektin lasketaan maksavan noin 1 miljardia euroa ja satamasta tulee Ruotsin toiseksi suurin Göteborgin jälkeen. Laivaliikenne on suurimmalta osalta rautaromun ja malmin purkua sekä teräsrullien lastausta. Lisää infoa Anders Dahl, Luulajan sataman toimitusjohtaja.


Pohjois-Ruotsin työllisyystilanne


->Tarve on 47 000 henkilöä Pohjois-Ruotsiin seuraavan kahden vuoden aikana!

Pula on teollisuustyöntekijöistä, lääkäreistä, sairaanhoitajista, apuhoitajista, opettajista sekä esiopetuksen opettajista. Teollisuustyöntekijöistä halutuimmat ovat prosessi-insinöörit, sähkömiehet, moottoriajoneuvojen mekaanikot sekä teollisuuden työmaapäälliköt ja esimiehet. Haussa on myös asentajat, kuorma-auton kuljettajat ja trukin kuljettajat. Nopeimmin työhön pääsee Kiirunassa, Jällivaarassa sekä Skellefteåssa. Työttömyysluvut Kiirunassa 2.1 % ja Jällivaarassa 2.5 %.


Uutisia Pohjois-Norjasta


Pitkäaikainen työmme Pohjois-Norjassa alkaa näkymään norjalaisten yritysvieraiden määrän kasvussa Oulussa. Myös Pohjois-Norjan kuntien ja fylken johtajat vierailevat meillä yhä useammin. Seuraava norjalaisten vierailu on 26-27.8. Heille kiinnostavia aiheita ovat: Vety/ammoniakki arvoketjun haasteet ja mahdollisuudet, ihmiset ja rekrytointi, yhteiskunnallinen hyväksyntä ja teollisuuden kehitys energiamuutoksen aikakaudella.


Seuraava norjalainen delegaatio on 3-4.9 jolloin Arctic Frontiers vierailee Oulussa. Kaksipäiväinen tapahtuma keskittyy keskusteluihin energiasta, turvallisuudesta sekä rajat ylittävän yrityskehityksen, innovaatioiden ja investointikumppanuuksien vaikutuksesta alueelliseen integraatioon ja talouskasvuun.


Pohjois-Norjan teolliset investoinnit


->Vielä ehtii mukaan Bodøn uuden lentokentän rakentamisurakkaan sillä 2025 ensimmäisellä neljänneksellä alkaa uuden terminaalin rakentaminen. Avajaiset pidetään vuonna 2029. Lisää infoa Avinor AS, Odd Nystrøm odd.nystrom@avinor.no


->Tuulivoima Norjassa ja Pohjois-Norjassa. Norjassa on 65 tuulivoimalaa ja noin 1 400 tuulivoima turbiinia. Niiden asennettu teho on 5,1 GW. Voimalaitokset tuottavat normaalina vuonna yhteensä noin 17 TWh, mikä on noin 12 prosenttia Norjan kokonaissähkönkulutuksesta. Miten Pohjois-Norjan tilanne? Noin 170 tuulivoima turbiinia (noin 2,5 TWh) sijaitsee Bodøsta pohjoiseen. NVE jatkaa 11 uuden Finnmarkin tuulivoimaprojektin lisenssikäsittelyä seuraavaan vaiheeseen. Vastustajat pelkäävät vakavia seurauksia poronhoidolle. NVE= Norges vassdrags- og energidirektorat.


Rakentaminen - asunnot


->Asuntojen hinnat ovat halventuneet Tromssassa ja asuntojen keskimääräinen myyntiaika oli toukokuussa 104 päivää kun keskimääräinen myyntiaika Norjan muissa isoissa kaupungeissa oli 44 päivää. Siinä syy miksi uusien asuntojen rakentamiseen Tromssassa ei saada vauhtia. Asuntojen vuokrat ovat Tromssassa nousseet noin 6%.


Pohjois-Norjan työllisyystilanne


->Periaatteessa Pohjois-Norjassa ei ole työttömyyttä. Tromssassa ja Finnmarkissa oli heinäkuun lopussa 2 238 täysin työtöntä ja 777 osittain työtöntä. Näin työttömyysaste on 1,7 prosenttia ja 0,6 prosenttia, yhteensä 2,3 prosenttia. Finnmarkissa on täysin työttömiä 968 ja osittain työttömiä 396, vastaavasti 2,5 ja 1,0 prosenttia, eli yhteensä 3,5 prosenttia. Täystyöttömänä Tromssassa on 1 270 ja osittain työttömänä 381 henkilöä, 1,4 ja 0,4 prosenttia, eli yhteensä 1,8 prosenttia.



 

Yhteystiedot

Jukka Olli


BusinessOulu julkaisee Pohjois-Norjan sekä Pohjois-Ruotsin uutiskirjeen 6 kertaa vuodessa. Tieto jaetaan tasapuolisesti yrityksillemme sekä kaikille Suomen kaupunkien elinkeino-organisaatioiden johtajille, jotka levittävät tiedon oman alueen yrityksille. Tietoa jaetaan myös Suomen Tukholman ja Oslon suurlähetystöjen, Oulun vaalipiirin kansanedustajien, TEM, Business Finlandin, kauppakamarien, yrittäjien yhdistyksien, maakuntaliittojen sekä EU-toimistojen kautta. Kannattaa seurata myös Oulun Kauppakamarin suurhanke portaalia jota he ansiokkaasti ovat pitäneet yllä jo vuodesta 2012, https://oulunkauppakamari.fi/suurhankeinfo/

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page